Surflessen geven op het eiland Sylt

Surflessen geven op het eiland Sylt

Kun je surfen in Duitsland? We reageren vol verbazing wanneer we in gesprek gaan met Tay die surflessen geeft op het kleine Duitse eiland Sylt. Sylt ligt in Noord-Duitsland op de grens met Denemarken. Het eiland is 99 km2 groot, 35 km2 lang en hooguit 13 km breed. Het eiland behoort tot de Noord-Friese waddeneilanden.

Tay is geboren en getogen op Sylt en is daarmee een echt “Inselkind”. In de zomer geeft hij surflessen bij zijn vader’s surfschool. In de koude wintermaanden probeert hij te ontsnappen naar warmere surfbestemmingen waar hij geniet van het leren kennen van nieuwe mensen. Of zoals hij het zelf noemt “beautiful souls”.

Sylt, een magische (surf) plek

Het eiland Sylt heeft op het gebied van surfen veel potentie voor alle verschillende surf niveaus. Waar Tay op verschillende surfplekken in de wereld moet vechten met locals die surfspots claimen gaat het er op Sylt een stuk relaxter aan toe. De meest magische surfsessies deelt hij met zijn vader en een 9.0 Longboard, een aantal uur voordat het eb wordt, dan zijn de surfcondities het beste. Maar op stormachtige dagen wanneer de meeste mensen liever warm binnen blijven, gaat hij het liefst de zee in met een 6.0 Surfboard. Zo kan Sylt ontzettend divers zijn aan golven. Iedere dag begint er weer een nieuwe zoektocht naar surf avonturen.

Opgroeien op een eiland

Voor Tay is het opgroeien op Sylt een perfecte balans tussen opgroeien in een stad én in een dorp. In de zomer wordt Sylt overspoeld met toeristen die het eiland voor zijn welbekende schoonheid bezoeken. Ondanks Sylt economisch afhankelijk is van het toerisme, hebben de inwoners van Sylt gemixte gevoelens om dit prachtige eiland met alle toeristen te delen. Toeristen die niet altijd naar de standaarden van de eilandbewoners leven. Dit zorgt ervoor dat Tay een haat-liefde verhouding heeft met het jaarlijkse toerisme.

Ondanks het eiland ook prachtig is in de winter, is het voor Tay teveel om 6 maanden in Scandinavische winter temperaturen te moeten leven. Al is Sylt ook in de winter een prachtige bestemming om te bezoeken. Sinds Tay 15 jaar is, geeft hij surflessen bij de surfschool van zijn vader. Dit heeft voor hem veel deuren geopend en hij vindt het geweldig om deel uit te maken van het team. Het leukste vindt hij om surflessen te geven aan kinderen. Een lach op het gezicht van iemand na het behalen van zijn eerste surf successen is iets waar Tay ontzettend van kan genieten.

Daarnaast zijn de sociale skills die hij leert van het geven van surflessen heel waardevol. Sommige mensen aan wie hij surflessen heeft gegeven zijn zelfs vrienden geworden.

Surflessen geven is een onderdeel van Tay’s leven

 

Het geven van surflessen heeft zijn liefde voor water en de zee nog meer doen groeien en na iedere werkdag gaat hij met een voldaan gevoel naar huis. Het is een goede balans tussen fit blijven, socializen, in de natuur zijn en geld verdienen.

Naast het geven van surflessen maakt Tay van gerecyclede materialen super toffe authentieke surfkleren die hij vanaf deze zomer op Sylt verkoopt. @soelring.studios

Ponchy na het surfen

Een ponchy is Tay’s beste vriend na het geven van surflessen. Het is iets waar hij in het water al naar uit kan kijken. Zodra hij weet dat hij het koude water uit moet en hij al een ponchy heeft klaarliggen die hem opwarmt, is het een stuk minder erg. Tay houdt ervan om de dag op het strand te spenderen en na het surfen niet gelijk zijn kleren aan te hoeven doen maar nog van de zee te kunnen genieten in zijn ponchy. Volgens hem is een ponchy een musthave voor iedere surfer, beginner of pro.

Meest geweldige surfspot

Tay houdt ervan om met zijn vrienden te surfen zonder een surfspot te delen met teveel andere mensen. Of nog erger, gefrustreerde locals die een surfspot niet willen delen. De meest geweldige surfspot waar hij ooit gesurft heeft is Elands Bay, aan de westkust van Zuid-Afrika. Heel veel zeewier maar een surfsessie die hij niet snel zal vergeten. Alleen Tay, zijn vader en twee vrienden lagen op hun surfboards in het water. De surfspot was zo goed dat het in de buurt van een surfspot uit zijn dromen kwam. De surfspot bevond zich op een afgelegen plek waar de natuur nog prachtig ongerept is. Het totale plaatje was magisch.

Moeten we Sylt bezoeken om te surfen?

Tegenwoordig begint het surfen in koud water steeds meer een trend te worden om daarmee de drukke surfspots te vermijden. Op het eiland Sylt is er voldoende plek in het water. Je hoeft geen pro surfer te zijn om op Sylt te kunnen surfen, dus ook voor beginners is dit een ideale plek om surflessen te nemen. Als je het water ingaat en “moin” (hallo) zegt en je je gedraagt naar de standaardregels van surfen, wordt je meer dan welkom geheten door de surfende eilandbewoners.

Mocht je deze zomer dit geweldige eiland bezoeken om op surf vakantie te gaan dan zal je Tay vast en zeker in het water treffen.

Surflessen geven op het eiland Sylt

 


Related Posts