Surf spots

Surf spots: Zarautz

In het baskenland van Noord-Spanje ligt tussen de groene bergen het stadje Zarautz. Dit rustige stadje ligt op enkel een half uur afstand van de grotere charmante stad San Sebastian. Zarautz is een klein stadje, ideaal voor de surfer die houdt van een beach break en ‘s avonds wilt genieten van overheerlijke Spaanse tapas en wijn. In Noord-Spanje kun je verschillende surf spots vinden, in dit artikel vertellen we wat Zarautz één van die bijzondere surf spots maakt. 

Surfcondities all-year-around 

In Zarautz kun je het hele jaar door surfen, in het water hangt dan ook een gemoedelijke sfeer tussen locals en toeristen. Wat niet altijd het geval is bij andere surf spots. Het fijne aan deze surf spot is dat je er als zowel beginner als gevorderden door de golven kunt shredden. Het komt niet vaak voor dat surf spots zo goed werken voor alle surf niveaus. In de zomer zijn de condities wat zachter en de golven minder hoog, perfect voor beginners dus! 

Research surf spots

In het najaar en in de winter kunnen de golven vrij hoog zijn, wat voor de gevorderde surfer wellicht leuker is. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen in Noord-Spanje gedurende deze periode zakken. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid op surfvakantie gaat en zorg voor een juiste dikte wetsuit om je te beschermen tegen het koude water. Tip: Lees jezelf altijd goed in over surf spots om teleurstelling te voorkomen. 

Camping of Glamping?

Voor de kampeerders onder ons, beschikt Zarautz over een prachtige camping midden op één van de omringende groene heuvels. De camping heeft een magisch uitzicht over de zee en ondanks de 450 traptreden vanaf het strand, is dit uitzicht het meer dan waard. De camping heet Gran Camping Zarautz, dus is niet te missen. Het is een ruime camping maar ook zeker niet te groot. Op deze camping staan families, stellen, vrienden, solo-reizigers en dat van jong tot oud. Een leuke diversiteit aan bezoekers en een gemoedelijke sfeer. Houd je niet van kamperen en ben je op zoek naar iets meer comfort dan biedt de camping ook nog prachtige glamping tenten aan. En ja hoor, ook nog met zeezicht. Believe me…. magisch!

Surfkampen in Zarautz

Wil je niet op eigen houtje naar Zarautz maar wil je wat meer begeleiding bij het surfen en mensen ontmoeten, dan zijn er ook verschillende organisaties die een surfkamp aanbieden. Zarautz is één van de surf spots waar veel surfkampen zijn gevestigd. Dit zegt natuurlijk veel over deze te gekke surf spot. Heb je interesse in een surfkamp, kijk dan eens op de website van Surfblend, Good People Surf of Pure Surfcamps. Een surfkamp is ideale manier om elke dag met surfen bezig te zijn en in een korte tijd veel progressie te maken. Je maakt tijdens een surfkamp niet alleen vrienden voor het leven maar je krijgt ook begeleiding van surfcoaches die je elke dag een stapje verder helpen. Voor je het weet ben jij degene die aan het shredden is. 

Wat is er te beleven in de omgeving?

Ook in de omgeving van Zarautz is er ontzettend veel te doen. Binnen een half uur rijden ben je in de stad San Sebastian. Een prachtig gelegen stad, tevens ook één van de bekende surf spots in Noord-Spanje en dat gewoon in een stad. In San Sebastian kun je heerlijk eten, shoppen, terrasjes pakken en genieten van de Spaanse cultuur. Neem vooral een kijkje in het oude stadscentrum van San Sebastian. Hier wemelt het van de typisch Spaanse restaurantjes en barretjes. Tip: ga op zelf georganiseerde food tour. Wandel door de Spaanse straatjes en laat je bij ieder nieuw aanlokkend restaurantje verrassen door een verse pintxo y tapas met een bijpassend drankje. Je gaat gegarandeerd rollend naar huis, en gelukkig is Zarautz vanaf San Sebastian ook met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. Geen BOB nodig dus…

Een stukje verderop ligt de grootste stad van het Baskenland, Bilbao. Op ongeveer een uur rijden vanaf Zarautz bereik je deze gezellige Spaanse stad die evenals San Sebastian veel bezienswaardigheden en heerlijke pintxos barretjes kent. Food liefhebbers kunnen in deze stad wederom hun hart ophalen. Ik raad aan om ook hier weer te hoppen van het ene Spaanse barretje naar het andere en je te laten verrassen door de heerlijke smaken die deze prachtige stad te bieden heeft. 

Liever actief dan lui?

Ben je graag actief maar wil je ook naast het surfen op een andere manier bewegen? Er zijn verschillende hikes vanaf Zarautz die je meenemen door de prachtige groene omgeving. Ook een deel van de pelgrimsroute Camino del Norte loopt door Zarautz heen. Hoe gaaf als je daar een etappe van hebt gelopen.

Kortom, in Noord-Spanje wemelt het van de goede surf spots maar Zarautz is toch wel een all-time winner. Met de diversiteit en omgeving van dit mooie stadje zul je hier een heerlijke surfvakantie beleven. En vergeet natuurlijk niet je Ponchy in te pakken.


Related Posts