De leukste bestemmingen voor een surfkamp

Aan de kust in Nederland of in een zonnige bestemming in Europa. Er zijn talloze fantastische bestemmingen waar je een surfkamp kunt vinden. Of je nou wilt leren surfen of graag omringd bent met like-minded gedreven surfers om je passie uit te oefenen. Voor iedereen bestaat er een geschikt surfkamp. In deze blog nemen we een aantal fantastische surfkampen onder de loep. Hopelijk vind jij het perfecte surfkamp voor deze zomer.

Surfen staat centraal

Bij een surfkamp staat overduidelijk surfen centraal. Het doel van een surfkamp is om te leren surfen of om progressie te maken en jouw surf niveau een level hoger te tillen. En bovenal is het doel om plezier te hebben in het water. De hoofdactiviteit van een surfkamp gedurende de dag zijn dan ook de surflessen. Maar daarnaast biedt een surfkamp ook voldoende andere activiteiten. Zo kun je kiezen voor een surf- en yoga retreat waar je naast surfen ook veel aandacht aan yoga besteedt. Surfen en yoga gaan tegenwoordig hand-in-hand en wordt in veel surfkampen aangeboden. Maar waarom eigenlijk?

Yoga en surfen

Yoga helpt ten eerste bij het opbouwen en versterken van spieren die cruciaal zijn voor het surfen. Daarnaast helpt het om gefocust te zijn en flexibel op een surfboard te bewegen. Maar tijdens yoga leer je ook omgaan met je ademhaling. Je leert om rustig te ademen en je adem te reguleren. Tijdens het surfen kunnen er grote golven op je afkomen of je kunt gewashed worden en daardoor lang onder water blijven.

Op deze momenten is het belangrijk om je ademhaling onder controle te houden. Zodra je in paniek raakt en gaat hyperventileren, kun je jezelf in een gevaarlijke situatie brengen in het water. Daarom zijn yoga en ademhalingstechnieken tegenwoordig vaak onderdeel van een surfkamp.

Surfkampen voor ieder wat wils

Een surfkamp is vaak voor mannen- en vrouwen van alle leeftijden. Maar er zijn ook veel surfkampen die specifiek voor verschillende leeftijdsgroepen zijn. Zo heb je surfkampen voor bijvoorbeeld tieners tussen de 13 en 17 jaar, jongeren tot 25 jaar of volwassenen surfkampen enkel voor 25 jaar en ouder.

Tegenwoordig zie je steeds vaker surfkampen voor uitsluitend vrouwen. Surfen voor vrouwen is steeds meer in trek. Waar voorheen surfen werd gezien als meer een mannensport, zie je inmiddels ook veel vrouwen in het water. Dit is een leuke transitie voor de surf girls onder ons.

Een surfkamp in Nederland…?

Er zijn een aantal te gekke surfkampen in Nederland. De Noordzee is een perfecte uitvalsbasis voor een surfkamp. Een van de bekende organisaties in Nederland is Surfblend. Surfblend organiseert deze zomer een all-inclusive surfkamp in Nederland voor jongeren tussen de 12 tot 16 jaar. Maar ook op de waddeneilanden zoals Ameland worden surfkampen georganiseerd. Hier vind je bijvoorbeeld Ripstar, een organisatie die elke zomer een fantastisch surfkamp organiseert.

Is jouw familie op zoek naar een actieve vakantie in Nederland? Dan organiseert Ripstar ook surfkampen voor families. Hoe tof is het om samen met je broers, zussen en ouders te surfen. Naast het surfen worden er in tijdens het surfkamp ook verschillende workshops en spellen voor kinderen en volwassenen aangeboden.

Een surfkamp in Europa…?

Zoals je al eerder in de blogs hebt kunnen lezen, heeft Europa een aantal te gekke surfbestemmingen. In Europa worden dan ook veel surfkampen georganiseerd. Bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Portugal en Marokko lenen zich uiterst best voor een surfkamp. Surfblend en Ripstar organiseren hier ook surfkampen.

Maar je hebt ook een aantal lokale organisaties die fantastische surfkampen organiseren. In Portugal, dichtbij aan de kust van Lissabon heb je het Gota Dagua surfkamp. Een super tof surfkamp waar surfen, yoga, plezier hebben, heerlijk eten en veel meer aangeboden wordt. Je maakt hier vrienden voor het leven tijdens het perfecte surfkamp onder de Portugese zon. Een andere bekende organisatie die op wel acht verschillende bestemmingen in Europa surfkampen organiseert is Dreamsea

Maar ook aan de kust in Zuid-Frankrijk, stikt het van de geweldige surfkampen. Denk aan surfspots zoals Moliets, Vieux Boucau, Hossegor en bijvoorbeeld rondom Biarritz. Tussen Bordeauz en de Spaanse grens kan je overal goede surfspots en dus ook surfkampen vinden. Een aantal criteria waar je aan moet denken bij je keuze voor een surfkamp zijn:

  • De leeftijdsgroep (in welke leeftijdsgroep voel jij je comfortabel);
  • De accommodatie (vind je het oké om in een tent te slapen of kies je liever voor meer comfort en overnacht je in een surfhuis);
  • Wat voor nevenactiviteiten vind jij leuk naast het surfen;
  • En natuurlijk de bestemming.

Hopelijk hebben we je wat inspiratie kunnen geven om jouw perfecte surfkamp te vinden. Heb jij je koffer al ingepakt? Vergeet niet om je surf poncho van Ponchy in te pakken.


Related Posts