Surfplank

Welke surfplank past bij mij?

Je hebt het helemaal ontdekt, surfen. Je kunt niet wachten om voor de eerste keer het water in te duiken en net zoals al die gave surfers te shredden. De surfwereld is nieuw voor jou en je begint met het uitzoeken welke surfplank het beste bij jou past. Maar waar begin je met je research? En welke criteria zijn belangrijk om in overweging te nemen bij het kiezen van een surfboard? In dit artikel leer je meer over het aanbod van verschillende surfboards en vind je het antwoord op de vraag; welke surfplank past het beste bij mij.

Stap 1: Wat is je niveau?

De eerste vraag die je jezelf kan stellen is; wat is mijn niveau? Heb je nog nooit op een surfplank gelegen en ben je ultra beginner dan is het makkelijk en kunnen we je gelijk een surfplank toebedelen. Iedere beginner begint met een foamie, een surfplank van foam van ongeveer om en nabij 8.0 feet. Een surfplank van foam is zacht en kan dus jezelf en je mede surfers geen pijn doen.

In de surfwereld is het veilig om te zeggen dat je zeker een ruime tijd beginner blijft. Surfen kost tijd, dit geldt voor zo goed als iedereen, en dat is helemaal oké. Het is belangrijk om je surf niveau te aanvaarden en de juiste surfplank te kiezen die daarbij hoort. Zo boek je de meeste vooruitgang en heb je het meeste plezier in het water. 

De drie niveaus waarin je jezelf kunt onderverdelen zijn; beginner, intermediate en advanced. Als beginner heb je weinig tot geen ervaring. Het is belangrijk om als beginner een surfboard te kiezen waarbij je veel stabiliteit hebt om jezelf omhoog te pushen (de pop-up) en te blijven staan. Ook peddel je met een groter surfboard makkelijker door de golven. 

Ben je uit de whitewash en surf je kleine groene golven die nog niet gebroken zijn. En kun je tevens turns maken naar rechts of naar links waardoor je de golf perfect kunt uit surfen, dan kun je jezelf intermediate noemen. Om deze golven goed te kunnen surfen is het belangrijk om een surfboard te kiezen die korter is en een gemiddeld volume heeft. Zo kun je gemakkelijk met een surfboard dat lichter is, door de golven bewegen.

Als advanced surfer voel je je op je gemak bij elke golf, kun je bochten maken, duckdiven, cutbacks en heb je je surfboard onder controle. Wanneer je dit niveau hebt bereikt, weet je inmiddels welke surfboard het beste bij jou past en waar jij het fijnste op surft. 

Stap 2: Welke maat surfplank past bij mij?

De grootte van het surfboard wordt in feet en inches weergeven. De totale som van de lengte, de breedte en de dikte geven het volume aan in liters. Meer volume betekent dat de surfplank makkelijker blijft drijven op het water. Als beginner is de goude regel, hoe meer volume, hoe beter. Meer volume betekent dat het surfboard stabieler is en maakt het dus gemakkelijker om op te staan en te peddelen. Surfplanken met minder volume zijn minder stabiel maar makkelijker wendbaar om bochten te maken. Vul hier de test in welk surfplank volume bij jouw niveau past.

Stap 3: Welke vorm surfplank past bij mij?

Niet alleen de maat, maar ook de vorm is van belang bij het kiezen van het juiste surfboard. De vorm van de surfplank heeft invloed op welke surfstijl het beste bij jou past. Er zijn vijf verschillende vormen waarin we surfboards kunnen onderverdelen: mini malibu, fish, hybrid, shortboard en longboard. De mini malibu is een goede beginners surfplank met veel volume. De fish is een goede vervolg surfplank voor de ietswat gevorderde surfers maar heeft nog steeds voldoende volume.

Daarna komt de hybrid surfplank, ideaal voor advanced surfers. Het surfboard heeft volume, een bredere nose en een kleine rocker. Shortboards staan bekend om hun snelheid, weinig volume en de makkelijke wendbaarheid. Advanced surfers gebruiken vaak een shortboard. Dan last but not least, het longboard. Longboards zijn zoals de naam het al verklapt lang en hebben veel volume. Een longboard wordt vaak gebruikt om tijdens het pakken van het golf heen en weer te bewegen over het surfboard. Ondanks het grote formaat is deze surfplank voor ervaren surfers. 

Naast deze drie stappen zijn er nog een aantal andere onderdelen van een surfboard die invloed hebben op het kiezen van de juiste surfplank. Zoals de surfplank tail, de nose van de surfplank, de rails, het materiaal en de vinnen. Mocht je je verder verdiepen in surfboards dan kun je deze onderdelen verder onderzoeken. 

Advies voor beginners

Een belangrijke regel die je sooner than later ondervindt tijdens je surfcarriere is dat je niet te snel in het formaat van surfplanken omlaag moet gaan. Het is belangrijk om plezier te hebben in de golven en een te kleine surfplank kan de pret bederven, doordat je niet in staat bent om golven te pakken. Start dus met een beginners surfboard van foam en switch langzaam surfboards naarmate je je meer comfortabel voelt met surfen. En als je dan besluit om een surfplank aan te schaffen, kun je een goede ponchy niet vergeten. 


Related Posts