Cold Hawaii

Cold Hawaii, bezoek het ruige noorden van Denemarken

Je zou het niet denken, maar aan de westkust van Denemarken vind je maar liefst 31 surfspots. Deze spots worden ook wel Cold Hawaii genoemd. In het middelpunt van dit ruige gebied ligt Klitmøller, de “hoofdstad” van Cold Hawaii. Dit knusse kustdorpje is de perfecte uitvalsbasis om alle surfspots in de omgeving te ontdekken. Cold Hawaii is tijdens alle seizoenen een prachtige plek om te bezoeken. Verkijk je niet op de naam, want drinken uit een kokosnoot met je billen bloot is hier ver te zoeken. Een tropische bestemming is het niet, maar je vind hier wel geweldige golven en dat op maar een steenworp afstand van Nederland. 

Klitmøller ‘hoofdstad’ van Cold Hawaii

Op 900 km afstand van Nederland, in het noordwesten van Denemarken, vind je het oude vissersdorpje Klitmøller. Het kustplaatsje is vooral bekend onder de golfsurfers en windsurfers. Met gedurende het hele jaar hoge en vaak ‘clean’ golven is het een uitstekende bestemming voor een surftrip. De omgeving is een oase van rust en wordt omringd door het Thy National Park, één van de 4 nationale parken van Denemarken. Ook voor de niet-surfers maar natuurliefhebbers is dit een plek waar door de ongerepte natuur kunt fietsen of wandelen. Je kunt hier door de duinen wandelen met adembenemende vergezichten over de Noordzee. 

Verder vind je in het plaatsje zelf een aantal surfshops, leuke restaurants, een supermarkt, cafeetjes en lokale surfscholen. Vooral in de zomer is het buzzing & booming en bloeit Klitmøller op. In deze periode wordt de plaats druk bezocht door toeristen. Op de promenade langs het strand bruist het iedere zomeravond van leven.

Surfscholen in overvloed

Heb je nog nooit op een surfplank gestaan? Het stikt hier van de surfscholen die je maar al te graag een surf- of windsurf les geven. Wie weet maak je tijdens je surflessen nieuwe vrienden en heb je zin om het ‘nachtleven’ te ontdekken. Voor degenen onder ons die in het weekend nog graag even de heupen losgooien, in Cafe Stalden kun je met de lokale jongeren tot in de vroege uurtjes door feesten. Lokale biertjes en wat disco hits brengen deze bruine stamkroeg in het weekend tot leven. 

Roadtrippin

De Deense kuststreek leent zich om een geweldige roadtrip te maken of te kamperen naast de verschillende surfspots. Verstopt achter de duinen vind je lange, brede zandstranden. In Cold Hawaii heerst een echte surfers cultuur en dat vind je in alle dorpjes terug. De surfspots zijn geschikt voor alle niveaus en verschillende vormen van surfen, zoals golfsurfen, windsurfen en kitesurfen. De meest bekende surfspots in de buurt van Klitmøller zijn Klitmøller Reef, Bunkers, Inside Reef, Point Perfect, Tolderstien en Krovej. In de omgeving vind je ook nog de kustplaatsen Nørre Vorupør en Agger waar je nog meer verschillende surfspots kunt ontdekken.  

Surfen in de winter

Ben je een fanatieke surfer en wil je enkel de beste golven surfen? Dan is de beste periode om in Cold Hawaii te surfen van november tot maart. In deze periode is de kans op swell het grootst. Buiten het zomerseizoen is het zeewater wel behoorlijk koud, dus kom voorbereid richting Denemarken. Hoe vet is het om aan je winterdip te ontsnappen en de koude Noordzee in te duiken voor een perfecte surfsessie? Vergeet niet om je ponchy in te pakken om je op te warmen na een surfsessie. 

Viking Surf House

Ben je door dit artikel enthousiast geworden om de Deense kuststreek onveilig te maken, je surfboard in te pakken en de auto in te springen om naar Cold Hawaii te reizen? Dan raad ik je aan om in Klitmøller bij het Viking Surf House te verblijven. Viking Surf House is een surfschool en prachtige accommodatie in het centrum van Klitmøller en wordt gerund door twee ware vikings Erik en Peter. Tijdens de pandemie zijn zij gestart met het geven van surflessen vanuit hun surf container. Omdat het een groot succes was, hebben ze inmiddels ook een winkel en accommodatie geopend voor gasten en leerlingen. Erik en Peter hebben alles met eigen handen gerenoveerd en werken met veel passie aan hun project. 

De Viking Surf House is een relaxte accommodatie waar iedereen welkom is. Tevens kan ik uit eigen ervaring vertellen dat Erik en Peter geweldige surflessen geven. Ze zoeken de juiste surfspot uit afhankelijk van de weersomstandigheden, en gaan in kleine groepjes het water in waardoor je veel persoonlijke aandacht krijgt. 

Erik vertelt dat heel veel mensen niet weten dat Denemarken een van de beste beginner tot intermediate surf spots heeft. Het is redelijk mellow en niet te wild om te leren surfen. Daarnaast heb je veel beach breaks met fijne zachte ondergrond.  

Surfkunsten in de strijd gooien?

De goede golven in Cold Hawaii blijven zeker niet onopgemerk,t en als je op het juiste moment in Denemarken bent, kun je misschien zelf meedoen aan een surfwedstrijd. Zo vindt  in september Cold Hawaii Big Air plaats en kun je in oktober meedoen aan een noseride championship georganiseerd door Norden Surfboards

Meer van Denemarken ontdekken?

Maar naast Cold Hawaii heeft Denemarken nog veel meer te bieden. Natuurlijk mag de hoofdstad Kopenhagen niet ontbreken aan je roadtrip door Denemarken. Ook vind je onderweg door Denemarken talloze thrift stores en kun je vooral in de kleine, onbekende dorpen je slag slaan. Maar ook de bruisende studentenstad Aarhus is een bezoekje waard. Mooie musea, culinaire hoogstandjes, een bruisend nachtleven en eindeloos veel leuke cafés. Denemarken has it all. Genoeg redenen om je volgende surftrip naar Denemarken te boeken. 


Related Posts