Wetsuit

5 belangrijke tips voor het kopen van een (nieuw) wetsuit

Naast een ponchy strandtas, hippe bucket hat of een hoodie is een wetsuit natuurlijk een essentieel item voor elke watersportliefhebber. Of je nu van plan bent om te gaan surfen, duiken, zwemmen of zeilen, het kiezen van het juiste wetsuit is cruciaal voor je comfort en veiligheid in het water. In dit artikel vind je vijf belangrijke tips om in gedachten te houden bij het kopen van een (nieuw) wetsuit.

1. Bepaal het type wetsuit dat je nodig hebt

Wetsuits zijn er verschillende stijlen, soorten, maten en prijzen elk ontworpen voor specifieke watersportactivteiten en omstandigheden. Zo heb je bijvoorbeeld surfwetsuits, meestal gemaakt van dunner neopreen en meer beweginsvrijheid voor surfers. Duikwetsuits daarentegen zijn dikker en bieden meer warmte om duikers in kouder water warm te houden. Triatlonwetsuits zijn speciaal ontworpen voor triatleten en bieden een balans tussen flexibiliteit en drijfvermogen. En dan heb je zwemwetsuits, lichtgewicht om je makkelijk door het water te bewegen. Bepaal dus van te voren voor welke activiteit je een wetsuit nodig hebt. 

2. Bij ieder lichaam past een ander wetsuit

Zoals er verschillende soorten wetsuits zijn, zijn er ook verschillende lichaamsvormen. Zo heeft de ene persoon een meer peervorm lichaam en de ander een appelvorm lichaam. Waar de een bredere heupen heeft, heeft de andere een breder bovenlichaam. En zo geldt dat ook voor wetsuits, de pasvorm van sommige wetsuits passen beter bij je lichaam en daarom is het belangrijk dat je verschillende wetsuits past voordat je er een aanschaft. De een heeft voorkeur voor een Billabong wetsuit, waar de ander zich comfortabel voelt in een wetsuit van Ripcurl

Het is essentieel dat je kiest voor een wetsuit met een goede pasvorm. Als het te los zit, zal er water binnendringen en verlies je de isolerende werking van het wetsuit. Als het te strak zit, kan je er niet goed in bewegen en kan het oncomfortabel aanvoelen. Pak een meetlint erbij en meet je lichaamsafmetingen nauwkeurig om de juiste maat te kiezen. Of ga naar een watersportwinkel in de buurt om verschillende wetsuits te passen om zeker te zijn van de juiste pasvorm. 

3. Kies de juiste dikte van het neopreen

De dikte van het neopreen bepaalt hoe warm je het in het water hebt. Je surfbestemming en het seizoen zijn daarom erg belangrijk voor het kiezen van de juiste dikte van het wetsuit. Reis je naar Marokko in de winter dan heb je dikker neopreen nodig van bijvoorbeeld 4/3 of 5/3 mm. Maar reis je naar Midden-Amerika dan heb je vaak alleen een kort wetsuit nodig voornamelijk voor de bescherming. Hoe tropischer de bestemming, hoe minder dik je wetsuit hoeft te zijn. Zorg dus dat je goed onderzoek doet naar de watertemperatuur van de locatie waar je heen gaat watersporten en kies de juiste dikte om je comfortabel in te voelen. 

4. Check de rits en sluitingen 

Veel wetsuits hebben een achterrits of een voorrits. Het is belangrijk om te bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat. Bijvoorbeeld een wetsuit met een rits aan de achterkant is perfect voor surfers met brede schouders, omdat je meer ruimte hebt om in je wetsuit te stappen dan een wetsuit met een rits aan de voorkant. Daarnaast is de kwaliteit van ritsen en sluitingen van een wetsuit van groot belang. Zorg ervoor dat je altijd controleert of de rits soepel opent en sluit zonder vast te lopen. Als de rits en/of sluitingen niet goed functioneren dan kan er water binnenkomen en verliest het wetsuit de isolerende werking. 

Het aantrekken van een wetsuit kan nogal een gedoe zijn, vooral in het begin. Maar je zult merken dat na een aantal keer het steeds gemakkelijker gaat. 

5. Vergeet niet je wetsuit goed te onderhouden

Een wetsuit is altijd een duurzame investering, mits je ‘m goed onderhoudt. Kies daarom voor een wetsuit van goede kwaliteit en die niet al bij je vierde surfessie slijtage plekken achterlaat zoals bij de knieën of ellebogen. Spoel je wetsuit na iedere watersportactiviteit af met zoet water en laat het volledig drogen om de levensduur te verlengen. Zorg dat je duurzaam met je wetsuit omgaat. 

 Met deze vijf tips wordt het een makkie om een (nieuw) wetsuit te scoren die je warm en veilig houdt in het water. Met het perfecte wetsuit zullen niet alleen je prestaties verbeteren, maar zul je ook meer plezier in het water hebben. 


Related Posts