Kite surfen leren

Kite surfen leren? Kan ik dat ook?

Voor veel mensen is het Nederlandse weer klimaat niet altijd prettig. Zo kennen we lange periodes van regen, wind en kou. De winter lijkt soms eeuwig te duren. Voor kite surfers is het klimaat in Nederland juist perfect. Nederland kent veel water in en rondom het land. Hierdoor kun je naast de Noordzee en de Waddenzee ook op het IJsselmeer en verschillende binnenmeren in Nederland deze sport beoefenen. Maar hoe moeilijk is het om kite surfen te leren? Kan ik dat ook?

Nederland kent een zeeklimaat. Dit betekent dat het weer afhankelijk is van de Noordzee. Soms gaat dit gepaard met harde wind, prima omstandigheden om te kite surfen. Het klimaat is uitermate geschikt om allerlei soorten watersporten in combinatie met wind te beoefenen, in alle vier de seizoenen. Kite surfen is in toenemende mate populair geworden de afgelopen jaren. In dit artikel vertellen we je meer over kite surfen en nemen we je mee in de eerste stappen om te leren kite surfen. 

Een introductie tot kite surfen

Kite surfen ziet er natuurlijk ontzettend gaaf uit. Je ziet kiters enkele meters boven de zee uit springen met hun board en een kite. Als je houdt van adrenaline en uitdaging, dan denk je vast; “Dit wil ik ook!”. Maar kite surfen leer je niet zomaar, voordat je het water ingaat moet je eerst meer leren over de techniek en veiligheid van kite surfen. 

Aan de Noordzee kust van Nederland is het uitermate geschikt om kite surfen te leren. Maar daarnaast zijn er ook een aantal meren in Nederland waar je goed kunt leren kitesurfen. Je vraagt je vast af hoe kiters met de zwaartekracht door het water bewegen. En hoe ze zo’n hoge sprongen met een kite kunnen maken. Maar de meest belangrijke vraag die je jezelf stelt is waarschijnlijk, kan ik dit ook? Kite surfen is laagdrempeliger dan je denkt. Als je interesse gewekt is, en het je leuk lijkt om kite surfen te leren. Meld je dan eens aan voor een eerste introductie les. Bijna aan alle kustplaatsen zijn kite surf scholen gevestigd waar je kite surfen kunt leren. 

Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV)

Alle kite surf scholen en alle kite surf spots zijn geverifieerd door de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV). Het NKV behartigt de belangen van kite surfers. Veiligheid staat bij het NKV voorop, zij zorgen ervoor dat alle kite surf spots veilig zijn om te kiten. Daarnaast is het van belang om de omliggende natuur te beschermen. En om kite surfers met elkaar te verbinden. 

Kite surfen leren

Als je wilt leren kite surfen, begin je met een eerste les over kite surfen. Hierin wordt je alles bijgebracht om veilig te leren kite surfen. In de eerste paar lessen zal dan ook het thema veiligheid voorop staan. Je leert hoe je moet handelen in noodsituaties en leert de technische handelingen om te leren kite surfen. Het tweede deel van je introductieles, verplaats je naar het strand waar je uitleg krijgt over de theorie en hoe je dit kunt toepassen. Je krijgt voor de eerste keer een kite in je handen en begint met het ontwikkelen van gevoel met de kite. 

In de tweede les ga je samen met je kite surf leraar het water in om je eerste meters te maken. Allereerst leer je body draggen, dit betekent dat je zonder board maar met kite je jezelf door het water laat bewegen. Je ervaart voor het eerst de kracht van de kite in combinatie met de wind. 

In de opvolgende lessen leer je nog meer over het veilig besturen van de kite. Je krijgt lessen over de down wind (hoe je met de wind mee moet varen). Daarnaast ga je oefenen met het board in het water en ga je proberen om te gaan staan. En als je dat lukt, geeft dat je een enorm sterk en machtig gevoel. 

Bij voltooiing van de lessen, krijg je een IKO certificaat. Het IKO certificaat wordt internationaal erkend, dus als je op reis wilt kite surfen en men twijfelt of ze je jou veilig kite surf materialen kunnen verhuren. Dan dient het IKO certificaat om dit te bevestigen. 

Kite surf materialen

Tijdens de lessen zijn de kite surf materialen inbegrepen. Je krijgt een wetsuit, een kite, een board, een leash en een harnas waar de lijnen van je kite aan zijn bevestigd. Kite surf scholen gebruiken altijd veilige en moderne materialen en gecertificeerde instructeurs. Na vier of vijf lessen leren kite surfen heb je de basisvaardigheden onder de knie, en zou je zelfstandig de vervolgstappen kunnen zetten. 

De eerste keer kite surf materialen aanschaffen betekent dat je een flinke investering moet doen. Vooral omdat het kiezen van een kite afhankelijk is van verschillende weersomstandigheden. Voor de verschillende weersomstandigheden gebruik je verschillende maten kites. Voor een starterspakket moet je denken aan +/- 2000 euro (tweedehands), via marktplaats of indien je een nieuw starterspakket wilt aanschaffen via bijvoorbeeld kitemana. Het is belangrijk om jezelf goed te laten adviseren over kite surf materialen, die voldoen aan veilige normen en niet kapot gaan op zee. 

Vervolgens met je nieuwe aangeschafte materialen kun je leren om upwind te gaan varen. Als je eenmaal upwind kan varen, dan kan je jezelf beschouwen als een zelfstandig kite surfer. Met upwind varen weet je jezelf weer terug te varen naar je startpunt.

Opwarmen in een ponchy

In Nederland kun je het hele jaar door kite surfen. Het geeft een prachtig gevoel om over het water te vliegen. Het geeft een gevoel van avontuur, en je begeeft je de hele dag in de natuur. Omgaan met de kracht van de wind, geeft je een machtig gevoel. Kortom, kite surfen is een geweldige sport om te leren.

Er zullen veel dagen voorkomen waarin je in koude weersomstandigheden vanuit je wetsuit in je kleren moet wurmen. Je zult ervaren dat met onaangename weersomstandigheden het extra moeilijk en koud is. Je lichaam koelt snel af. Hierbij is het van belang om een goede warme ponchy te gebruiken, die je lichaam warm houdt en beschermt tegen de koude dagen. 


Related Posts