Surf in Nederland

Surf in Nederland

Als je aan surfen denkt, denk je vaak aan azuurblauw water, zonnige bestemmingen en in je bikini of zwembroek op je surfplank door het water manoeuvreren. Vaak denk je niet aan surfen in Nederland, bij de gedachte aan het ijskoude water van de Noordzee springen de haren op je armen letterlijk overeind. Brrrr aan mij niet besteed, denk je dan… Maar toch is de surf in Nederland beter dan we denken. Vandaag spreken we Jette, een rasechte brabo die zo goed als elke week naar het strand pendelt om te surfen, of om surfles te geven. Jette vertelt ons over het ontstaan van haar liefde voor surfen en over haar ervaringen met surf in Nederland.

Love at the first surf

Vier jaar geleden reisde Jette naar Sri Lanka waar zij oog in oog kwam te staan met haar eerst surfervaring. Dit was fantastisch. Een surfinstructeur die je met surfboard en al in het helderblauwe water de golven induwt. Om vervolgens zo goed als direct op het surfboard te kunnen staan. Love at the first surf, dus! Dat surfen is wel wat voor mij, dacht Jette. Totdat ze een jaar later alleen op surfvakantie naar Frankrijk ging en ze van haar dromerige eerste surfervaring de realiteit onder ogen kwam. Surfen is toch wel iets lastiger dan ze dacht…

Ze moest álles leren, élke beginnersfout die je je maar kunt bedenken, overkwam haar. Het was letterlijk alleen maar vallen, opstaan, herpakken en doorgaan. Toch hield ze vol en geniet ze vandaag de dag nog van elke keer dat ze op haar surfboard staat. 

Hoe kan het dan dat ondanks al die tegenslagen, surfen iets is waar nagenoeg niemand mee stopt? Inmiddels weet ik dat elke surfer mentaal gezien sterk is, doorzettingsvermogen heeft en tegen een stootje kan.

Surfboards

Voor haar surf in Nederland heeft ze inmiddels twee verschillende boards. Een Torq 8’0 Longboard shape en een Salt Gypsy 6’8. Welk surfboard ze meeneemt is afhankelijk van de condities van de surf in Nederland of andere surfbestemmingen waar Jette te vinden is.

Surfen komt met levenslessen

Voor Jette is surfen niet alleen een fysieke sport maar brengt het haar ook positiviteit en het creëert levenslessen die ze kan toepassen in haar alledaagse leven. In het water kan ze zich afschakelen van de dagelijkse drukte, één zijn met de omgeving en loslaten. Loslaten om continue verplichtingen op te leggen. Ze leert door surfen haar grenzen te verleggen en ze leert zichzelf beter kennen. “Dit klinkt heel filosofisch en naar mijn beleving is dat het ook!” aldus Jette. 

Ondanks Jette altijd hoge prestatiedrang voelt en een continue drive om beter te willen worden en meer te bereiken, zorgt surfen ervoor dat ze moet accepteren hoe letterlijk en figuurlijk de wind waait. De omstandigheden van elke surfsessie zijn anders. Vooral tijdens surf in Nederland kan dit verschillen. Maar niet alleen de omstandigheden vanuit de zee, ook haar eigen fysieke en mentale gesteldheid. Hierdoor leert ze elke situatie te omarmen zoals die op dat moment is.

Surfschool in Nederland

Jette werkt naast haar baan als manager bij een ICT bedrijf, bij surfschool Natural High in Ouddorp. Het werkt voor haar ontzettend motiverend om haar passie voor surfen over te dragen op anderen. In Ouddorp geeft ze surflessen in de weekenden. Ondanks ze dit naast haar hectische baan doet, voelt het surfles geven niet als werk. Het geeft haar elke keer opnieuw positiviteit en energie om haar enthousiasme voor surfen over te mogen dragen. 

Surfsessies in Nederland

Elke surf in Nederland is anders. Jette is niet uit het water te vissen en surft het hele jaar door. Ook gedurende de winter, wanneer de omstandigheden behoorlijk pittig kunnen zijn. Ze vertelt dat het niet te vergelijken is met het surfen in het buitenland, maar desalniettemin geniet ze ook erg van de surf in Nederland. Mensen die niet surfen vragen zich vaak af of er überhaupt golven zijn in Nederland, maar niets is minder waar. Ook in Nederland surft Jette op verschillende spots afhankelijk van de forecast.  

Zwoele zomeravonden

In de zomer is Jette veel in Ouddorp te vinden, naast haar surfboard neemt ze haar surfskate mee waar ze in de gave pumptrack en bowl kan oefenen. Ook worden hier activiteiten georganiseerd rondom het leren begrijpen van de forecast en het voorspellen van de golven. En uiteraard tijdens de zwoele zomeravonden is er muziek, drankjes en wordt er onder de sterrenhemel gedanst. Kortom, surf in Nederland is te gek!

Surfponchy

“If you know, you know. Een surfponchy is the best!” aldus Jette. Los van het feit dat ze het heerlijk vindt zitten, is het ook nog super praktisch. Jette gebruikt haar ponchy altijd tijdens een surf in Nederland of elders. Omdat ze de ponchy zo comfortabel vindt zitten, houdt ze hem soms gewoon aan na een surfsessie als ze nog op het strand wilt chillen. 

Surf droom

Haar droom is om surfen te blijven combineren met werk zoals ze al doet. Het liefst zou ze zelfs nóg meer willen surfen en dus meer flexibiliteit in het werk wat ze doet. Ze kan al haar eigen agenda indelen wat haar ruimte geeft om vaker richting het strand te rijden. Eind dit jaar gaat ze een periode naar het buitenland om remote te werken zodat ze meer kan surfen. 

Het liefst zou Jette dichterbij zee wonen zodat ze nog meer kan genieten van de surf in Nederland. Ze zou het ook graag meer willen combineren met het geven van yogalessen, specifiek gericht op surfen. Een juiste balans tussen werk en surfen is haar ultieme droom. 


Related Posts