Alles over jouw volgende surfvakantie naar Fuerteventura

Alles over jouw volgende surfvakantie naar Fuerteventura

Lange uitgestrekte stranden, helder blauw water en te gekke surfspots. Fuerteventura, the island that has it all! Dit prachtige eiland is het een na grootste eiland van de canarische eilanden in Spanje. Fuerteventura betekent letterlijk “sterke wind” en dat maakt deze plek perfect om allerlei soorten watersporten te beoefenen. Doordat de temperaturen het hele jaar door aangenaam zijn, kan je er van januari tot en met december terecht voor een surfvakantie. Dit maakt Fuerteventura de perfecte getaway voor een surfvakantie tijdens de koude wintermaanden in Nederland.

Golven voor ieder wat wils

Of je nou een beginner bent of een pro, de surfcondities op Fuerteventura zijn voor alle niveaus. Zowel de condities voor golfsurfen als kitesurfen zijn op Fuerteventura erg goed. Er is vaak geen dag dat beide surfers tevreden zijn maar er zijn voor beide watersporten voldoende uitdagingen. 

Maak je pas net kennis met surfen en wil je eerst lessen nemen? Op het eiland is er meer dan genoeg aanbod. Van een georganiseerde surfvakantie, surfkampen tot talloze surfscholen zijn er op het eiland te vinden. Hierdoor heerst er dan ook een echte surf vibe op het eiland en dat is zeker te zien aan de hippe surfspots die je op dit eiland kan vinden. 

Surfvakantie, surf hostels, surf camps, surf houses 

Doordat het eiland zoveel bezocht wordt door reizigers die op surfvakantie gaan, is deze plek tevens een ideale plek voor solo reizigers. Je ontmoet in de surf hostels of surf houses gemakkelijk andere reizigers die ook op surfvakantie zijn. In de meeste surf hostels en surf houses hangt dan ook een laid back sfeertje gedurende de dag. In de avonden wanneer iedereen voldaan terug komt na het surfen van zijn of haar beste golven verandert de sfeer naar een feeststemming en zijn er genoeg feestjes op het eiland te vinden.  

Waar op het eiland verblijven?

Fuerteventura is het minst bevolkte eiland van de canarische eilanden. Toch heeft het een aantal bekende plekken waar je de meeste toeristen tegenkomt. De meest bruisende plaatsen vind je in het noorden en het zuiden van het eiland. In het zuiden, met de meest prachtige stranden, zijn Gran Tarajal, Tarajalejo, Costa Calma, Esquinzo en Morro Jable de meest bekende plekken om te verblijven. 

Het zuiden staat bekend om zijn lang uitgestrekte stranden, ongerepte natuur en met klap op de vuurpijl Playa de Sotavento, een spectaculair kitesurfstrand. Nieuwsgierig? Google maar eens en je zult versteld staan. Daarentegen is het zuiden voor youngsters niet de perfecte surfvakantie bestemming want het is vooral erg populair onder gepensioneerde ouderen. 

Voor een surfvakantie moet je in het noorden van Fuerteventura zijn. Lajares, El Cotillo en Corralejo zijn de plekken waar je de meeste surf hotspots vindt. El Cotillo is een kustplaatsje met prachtige stranden verborgen tussen kliffen. Deze plek is iets minder booming & buzzing in de avond en daarmee minder toeristisch maar daarentegen wel een authentiek vissersdorpje met sfeer. Lajares is meer een surfer hippie dorpje, hier wordt dan ook een keer per week een hippiemarkt georganiseerd waar je allerlei handcraft artikelen kunt kopen. Ondanks het niet aan de zee ligt heeft het veel leuke eet- en drink spots en een gezellige laidback sfeer. 

Ben je op zoek naar veel jongeren en wil je na een dag surfen het bruisende nachtleven van Fuerteventura ontdekken dan zit je in Corralejo goed. Hier vind je de meeste jongeren en kun je zowat elke avond tot in de vroege uurtjes dansen. Het stadje zelf is niet bepaald heel mooi of authentiek maar er heerst een bruisende sfeer. In Corralejo vind je talloze restaurantjes, barretjes en uitgaansgelegenheden. Mocht je Corralejo als bestemming voor je surfvakantie kiezen dan zul je jezelf vast en zeker een keer in de Kiwi of Waikiki zien staan. Trust me!

Beste surfspots

In het noorden van het eiland ligt de North Shore waar de meest bekende surfspots zijn te vinden. Ook hier vind je variatie aan surfspots voor alle verschillende niveaus. Tussen El Cotillo en Corralejo vind je een off-road route die leidt naar verschillende spots. Houd er wel rekening mee dat deze spots allemaal reef breaks zijn, dit houdt in dat de golven breken door de rotsen en je dus een rotsachtige ondergrond hebt. Op de North Shore is het fijn om reef boots te dragen tijdens het surfen om verwondingen aan je voeten te voorkomen. Je wilt niet dat je surfvakantie na dag één al eindigt… 

Ben je een beginnende surfer? Dan voel je je wellicht meer op je gemak om te surfen bij beach breaks, golven die uitkomen op het strand. El Burro, Flag Beach en Playa del Morro zijn perfecte surfspots om tijdens je surfvakantie te leren surfen.

In Corralejo zelf heb je afhankelijk van de surfcondities één surfspot waar het vaak druk is maar die toegankelijk is voor verschillende niveau surfers. Deze plek wordt Rocky Point of Punta Elena genoemd. 

Een andere prachtige bestemming voor een surfvakantie is La Pared waar je goed kan surfen en de meest fantastische zonsondergangen kunt bewonderen. Echter is er in het dorpje zelf niet veel te doen en ben je redelijk afgezonderd van de rest van het eiland. 

Some insider tips

Zelf heb ik tijdens de wintermaanden drie maanden op Fuerteventura mogen vertoeven. Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht toen mijn vliegtuig op het woestijnachtige eiland landde. Maar over de maanden is mijn liefde voor dit magische eiland alleen maar gegroeid. Fuerteventura is een bijzonder eiland en er hangt een magische energie die moeilijk te beschrijven is. 

Wil je in mijn ogen het eiland op de beste manier ontdekken? Huur dan een camper en overnacht op de meest prachtige plekken. Fuerteventura is een van de weinige plekken in Europa waar wildkamperen is toegestaan. Of het nu gedoogd wordt of niet, je mag je camper vrijwel overal neerzetten. Daarentegen wordt er natuurlijk wel van je verwacht dat je respectvol met de natuur omgaat en je niet vuil of wc-papier in de natuur weggooit. 

Huur bij een van de local surfshops of surf hostels een surfboard voor een aantal dagen. Gooi je surfboard en je ponchy achterin de camper en ga op ontdekkingstocht. Het eiland is ongeveer 100 km lang waardoor je makkelijk het zuiden en noorden in één week surfvakantie kunt zien. Sla zeker Playa de Cofete, Playa de Esquinzo, Playa de Sotavento, La Pared, Betancuria, Cuevas de Ajuy, El Cotillo, Lajares en Corralejo niet over tijdens je campertrip. Ik weet zeker dat je een fantastische surfvakantie op Fuerteventura hebt. Catch you in the water! 

 

 


Related Posts