Surf coaching

Door middel van surf coaching & video analyse je surf skills verbeteren met North Sea Surf Trainer

Op een koude en regenachtige dag in mei, ga ik in gesprek met Daan Groeneveld. Daan is founder van North Sea Surf Trainer en vertelt mij alle ins- en outs over surf coaching. Hij is sinds ongeveer vijf jaar fanatiek surfer. Hoewel Daan niet vanaf zijn kindertijd dicht bij zee is opgegroeid, is hij er de laatste jaren het liefst te vinden. Voorheen ging hij weleens een enkele keer op een surftrip, maar ongeveer zes jaar geleden is er een gezonde obsessie voor surfen ontstaan. Door die obsessie is het hem gelukt om steeds maar beter te worden. Hij ging redelijk snel door het proces om te leren surfen, zo snel dat hij zelfs heeft meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap Surfen. In zijn proces heeft hij de nodige surf struggles ervaren, wat hem uiteindelijk heeft gemotiveerd om andere mensen door dezelfde struggles te helpen. 

Vijf jaar geleden heeft Daan ISA level 1 en 2 (surf instructeur) behaald. Hierna was hij op zoek naar meer uitdaging en wilde dieper op de techniek in gaan. Hij kocht een camera en begon surfers te filmen. Vervolgens is hij samen gaan werken met het bedrijf Smoothstar, die hem alle ins and outs over surftechniek coaching hebben geleerd. In eerste instantie had hij het niet verwacht, maar de Nederlandse surf scene bleek er klaar voor te zijn. Vanuit daar is zijn bedrijf North Sea Surf Trainer ontstaan. 

Maar Daan, wat doe je nou precies…

Bij North Sea Surf Trainer coacht Daan surfers vanaf beginnend intermediate leven tot advanced competitie level. Daarnaast organiseren ze bedrijfsuitjes en surf trips. Bij surf coaching gaat hij samen met de surfer het proces aan om de surfer te helpen met zijn of haar progressie. Hij coacht de surfer zowel op het land als in het water. Hij probeert de surfer door dezelfde stappen te loodsen als waar hij zes jaar geleden doorheen is gegaan. En daarnaast helpt hij surfers met een positieve mindset om te groeien. 

Hoe gaat dat surf coaching in zijn werk?

Daan observeert surfers door middel van video analyse. Hierna stelt hij samen met de surfer een realistisch doel. Ieder traject is persoonlijk, er wordt per persoon gekeken welk doel daarbij past. Zo kan een traject één maand duren maar ook drie maanden of meer. Surf coaching wordt in verschillende delen aangepakt. Zo heb je surf coaching op het land en in het water. Het is moeilijk om in de korte periode waarin je in het water een golf pakt de techniek goed te leren. Daarvoor zijn pop-up training en smoothstar (skate) surf training belangrijke onderdelen om de surftechnieken te stimuleren. 

Wat is het juiste moment om met surf coaching te beginnen?

Op elk niveau is surf coaching mogelijk. Bij North Sea Surf Trainer ben je welkom als beginner, intermediate en zelfs als competitie surfer. Het is afhankelijk van de doelen die je zelf wilt stellen; extreme doelen, competitieve doelen of surf je gewoon graag in je vrije tijd. Surf coaching wordt vaak interessant wanneer je vastloopt en niet meer verder komt. Hierdoor kun je je plezier in surfen verliezen. Op YouTube kun je veel filmpjes vinden om surf technieken beter te leren, maar dit is vaak een overdosis aan informatie. Iedereen heeft een eigen focuspunt waar hij of zij progressie in kan maken tijdens het surfen. 

Hoe ziet de huidige surf cultuur in Nederland eruit?

De surf scene in Nederland gaat om een ongelofelijke hoeveelheid stoke om de kou, rommelige golven en wind te trotseren. Ondanks een goed surf forecast is een surf sessie in de Noordzee niet gegarandeerd. Vanaf de pandemie is de surf scene flink gegroeid. Tijdens de lockdown waren alle surf benodigdheden in Nederland uitverkocht. North Sea Surf Trainer is gevestigd in Scheveningen, daar is volgens Daan de surf scene erg leuk. 

Daan, wat is jouw favoriete surf bestemming?

Daan heeft al meerdere malen het Canarische eiland Fuerteventura bezocht waar hij graag surft. Daarnaast heeft hij onlangs op Bocas del Toro in Panama gesurft, dit heeft hem verrijkt om nieuwe surf doelen te stellen. 

Jullie organiseren ook surf trips, waar gaan die heen en wat doe je precies tijdens zo’n trip?

In het begin hebben ze bij North Sea Surf Trainer veel surf trips naar Frankrijk en Portugal georganiseerd. Dit was een succes met goede golven en coaching, maar in het najaar ontbreekt de zon nog weleens. Afgelopen jaar zijn ze in Fuerteventura geweest. Aankomend jaar, in november, gaan er drie groepen naar Marokko de zon opzoeken. 

Een surf trip met North Sea Surf Trainer staat helemaal in het teken van jezelf overgeven aan een relaxte en actieve vakantie waar alles voor je geregeld is. Een comfortabel huis, all-inclusive eten en transport. Met North Sea Surf Trainer ga je zonder zorgen op reis. Tijdens de surf trip worden de surf sessies door middel van video analyse geëvalueerd. Met de juiste feedback maken surfers iedere dag progressie. Ook tijdens de maanden na de surf trip kunnen surfers aan hun technieken blijven werken. 

Daan, hoe vaak draag jij een surf poncho?

Heeeeel vaak. Daan is inmiddels gewend om dagelijks een surf poncho te dragen. Aangezien hij zich constant in en uit zijn wetsuit moet hijsen, loopt hij vaak lang in een surf poncho rond. Een surf poncho moet functioneel en sterk zijn, maar ook goed drogen zodat het tevens als een handdoek gebruikt kan worden. 

Mijn laatste vraag voor jou… wat is je grootste droom met betrekking tot surfen?

Daan zijn doelen met betrekking tot surf coaching heeft hij al behaald. Hij coacht momenteel competitie surfers en verdient daar zijn geld mee. Dit was ooit zijn droom. 

Op persoonlijk vlak zou hij nog graag een goede barrel willen surfen. Eigenlijk was het zijn bedoeling om deze droom in Bocas del Toro te verwezenlijken, maar hij is toch nog niet helemaal tevreden hoe hij uit de barrel kwam. Zo heeft ook Daan nog genoeg surf dromen…

Ben jij ook op zoek naar een comfortabele surf ponchy om deze zomer de hele dag in rond te lopen? Bekijk dan ons assortiment hier. Wil jij graag surf coaching van Daan, neem dan contact op via de website of IG


Related Posts