Surf paradise

El Salvador: een onontdekt surf paradise in de tropen

El Salvador is de laatste jaren een upcoming en booming surf paradise geworden. Een land dat enkele jaren geleden nog bekend stond als één van de meest gevaarlijke landen in Centraal-Amerika, is nu een bereisde hotspot onder surfers en reizigers. Sinds de nieuwe president Bukele in 2019 aan de macht is gekomen, is het land in rap tempo ontwikkeld. Met een kustlijn van ongeveer 300 km en indrukwekkende golven is dit land een echt surf paradise. De nieuwe president heeft de afgelopen jaren flink in het concept Surf City El Salvador geïnvesteerd. In 2021, vondt de ISA World Surfing Competition plaats en is het surf toerisme alsmaar toegenomen.

Onontdekt pareltje in Centraal-Amerika

El Salvador is een van de kleinste landen in Centraal-Amerika en ligt naast buurlanden Honduras en Guatemala. Hoewel het land de afgelopen jaren steeds bekender wordt onder toeristen, is het land nog niet overladen met massa toerisme. Het tropische klimaat, de azuurblauwe oceaan en de Latijns-Amerikaanse cultuur maken dit surf paradise een uitnodigende bestemming om op vakantie te gaan. Vergeleken met Costa Rica en Nicaragua is El Salvador een nog vrijwel onontdekt pareltje in Centraal-Amerika. 

De unieke kustlijn van surf paradise

De locatie van het land creëert een unieke kustlijn met beschermende kliffen, rotsen en baaien die zich uitstekend lenen voor grote golven. Het hele jaar door vind je tropische temperaturen in het land waardoor het niet nodig is om een wetsuit te dragen. Het land kent twee seizoenen. Het droge seizoen vindt plaats tussen november en april. En het regenseizoen maakt zijn intrede vanaf mei en loopt door tot oktober. De seizoenen hebben invloed op de grootte van de golven. 

De beste surfspots in surf paradise El Salvador

Het land is rijk aan goede surfspots. Je kunt hier één van de langste en meest perfecte golven van heel Centraal-Amerika surfen. El Salvador staat in het bijzonder bekend om zijn rechtshandige pointbreaks. In dit artikel, lichten we een aantal te gekke surfspots uit.

Punta Roca
Een van de meest bekende surfspots in surf paradise El Salvador is Punta Roca. Het kroonjuweel van het land. Deze spot ligt slechts op een afstand van 30 minuten van de hoofdstad San Salvador. Punta Roca is een surfspot voor ervaren surfers, het wordt niet aangeraden om als beginner hier het water in te peddelen. De golf is een rechtshandige pointbreak, behoorlijk stijl en heeft barrel secties. In het regenseizoen kan deze golf drie tot vier meter hoog worden. Punta Roca ontleent zijn naam aan de rotsachtige bodem, die nog weleens gevaarlijk kan zijn. 

Punta Mango
Deze surf spot ligt in het oosten van het land en is daardoor minder ontdekt. Ook dit is een snelle golf die barreled en uitsluitend geschikt is voor ervaren surfers. Het is niet de meest consistente golf en is erg afhankelijk van de wind en de grootte van de swell. De dichtbijgelegen, meer bekende surfspot Las Flores, is rustiger en geschikter voor de beginnende surfer. 

Playa El Tunco (en omgeving)
Playa El Tunco, wordt ook wel het middelpunt van Surf City genoemd. Hier vind je de meeste accommodaties, restaurants, winkeltjes en activiteiten voor toeristen. Vanaf Playa El Tunco kun je aan de rechterkant de golf Sunzal zien liggen. Dit is een beginner vriendelijke golf die je lang uit kunt surfen. Je vindt in El Tunco, Sunzal en omgeving veel surfscholen en surfkampen. De meeste reizigers die tussen Guatemala en Nicaragua een stop in El Salvador maken, komen in El Tunco terecht. 

Reisbestemming niet alleen voor surfers

Niet alleen voor surfers is El Salvador een aantrekkelijke bestemming. Voor een klein land heeft El Salvador aan reiziger ontzettend veel diversiteit te bieden. De hoofdstad San Salvador, gelegen tussen vulkanen, is de op twee na grootste stad in Centraal-Amerika. Vanaf de Boqueron vulkaan heb je een prachtig uitzicht over de stad.  

Suchitoto, is een van de weinige stadjes in El Salvador die nog in koloniale bouwstijl te vinden is. Het stadje heeft een sfeervolle ambiance, prachtige panorama uitzichten en is ideaal om een middag doorheen te sjokken. 

Vanuit de op twee na grootste stad in El Salvador, Santa Ana, kun je veel mooie plekken ontdekken. Een van de meest prachtige meren in El Salvador, Lake Coatepeque, is op steenworp afstand te vinden. Het meer is ontstaan door gewelddadige vulkaanuitbarstingen. In en rondom het meer kun je naast relaxen ook watersportactiviteiten doen. Tevens heb je hier in de buurt de Santa Ana vulkaan, die je met een gemakkelijke hike van ongeveer twee uur kan opklimmen. Eenmaal bovenaan heb je een prachtig 360 graden uitzicht over de krater van de vulkaan en het meer. 

Ter conclusie, het onontdekte surf paradise El Salvador trekt in een rap tempo toeristen aan. Grijp nu je kans om dit pareltje in Centraal-Amerika in zijn ongereptheid te ontdekken. Maak je strandlook helemaal af met een ponchy strandtas, die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.


Related Posts