5 dingen die je moet weten als je wilt leren surfen

5 dingen die je moet weten als je wilt leren surfen

Het ziet er ontzettend gaaf uit wanneer je surfers van gigantische golven ziet surfen en allerlei vette tricks ziet doen. Het enige wat je dan denkt is, dat wil ik ook kunnen. Maar hoe moeilijk is het nou eigenlijk om te leren surfen. In deze blog bespreken we 5 dingen die je moet weten als je wilt leren surfen.  

1. Leren surfen = armen trainen, armen trainen, armen trainen

Wie niet helemaal gewend is aan krachttraining en voor het eerst gaat surfen, zal de dag erna flinke spierpijn ervaren. Surfen vereist namelijk ontzettend veel kracht in je armen en je core. Van in het water peddelen tot jezelf in de golven peddelen. Je zult versteld staan van de armkracht die je hiervoor nodig hebt. Vooral op dagen dat de zee onrustig is kan het een flinke opgave zijn om jezelf en je surfboard door de golven te duwen. Wanneer je klaar ligt in positie op je surfplank, en de kunst is om je balans te bewaren, duw je jezelf omhoog om de juiste houding aan te nemen. Surfen heeft dus alles te maken met een kracht in je armen en je core. Voor wie geen flinke spierpijn na zijn eerste surfles wilt ervaren, kan van te voren oefeningen doen zoals planken of push-ups om de spieren te trainen. 

2. Wisselende weercondities

Elke surfspot werkt anders. Het is dan ook belangrijk om een nieuwe surfspot van te voren te leren kennen. Elke spot kent andere golven en dus ook andere stroming. Daardoor zijn er plekken in het water waarbij het makkelijker is om het water in te peddelen. Heb je nog nooit gesurft? Informeer dan altijd bij mede surfers of een surfschool hoe de surfspot werkt en op welke plek je het beste als beginner kunt surfen. 

Surfen is een sport waar je afhankelijk bent van moeder natuur. Zelfs op de meest fantastische surfspot kun je niet iedere dag surfen. Met surfen ben je altijd afhankelijk van de condities van het weer, de wind en de hoogte van de golven. En de grootste vraag luidt altijd eerst: ‘Zijn er wel golven?’. 

3. Leer de surfregels die in het water gelden

Voor surfen moet je geduld hebben, heel veel geduld zelfs. Soms kan het best een tijdje duren voordat er een goede set met golven doorkomt. Als er dan een goede golf aankomt, komt het weleens voor dat jij en twintig andere dezelfde golf willen pakken. Voordat je overmoedig jezelf de golf in peddelt, is het belangrijk dat je de surfregels kent. Kijk altijd achter je of niet iemand anders de golf al heeft gepakt. Zo ja, abort mission en geef de persoon achter je de ruimte om de golf te pakken. Nogmaals surfen vergt geduld, ook met het wachten op je beurt. 

4. Oefenen, oefenen, oefenen

Bij het maken van progressie met leren surfen, hoort enorm veel vallen en opstaan. Het goed leren surfen duurt een lange tijd. En om echt goed te leren surfen moet je ook vastberaden en op continue basis blijven oefenen. Zodra je een beetje feeling krijgt voor surfen, ga je meer letten op het verbeteren van je houding. Surfen gaat met kleine stapjes en het duurt wel even voordat je met een 6.4 malibu fishtail surfboard kunt surfen. En geloof mij, dat is het idealistische plaatje wat jij vast in je hoofd hebt wanneer je aan surfen denkt. 

Naast het oefenen in het water kun je op verschillende manieren oefenen wanneer er geen goede surfcondities zijn. Zo kun je een surfskate board aanschaffen waarin je dezelfde bewegingen maakt als met surfen. Of kun je je positie en pop-up (hoe je jezelf omhoog duwt op het board) op een yogamat of surfboard thuis op de grond oefenen. 

Daarnaast niet vergeten om krachttraining te blijven doen om je armen en core te blijven trainen. En zijn ook balansoefeningen behulpzaam om goed de balans op je surfboard te kunnen behouden. Dit zal zeker helpen bij het leren surfen. 

5. Gebruik de juiste uitrusting

Als je wilt leren surfen, is het belangrijk dat je de juiste uitrusting gebruikt. Zo begin je niet gelijk op een klein surfboard die er wellicht wel super cool uitziet maar niet gebruikelijk is voor een beginnende surfer. De meeste surfers beginnen met een 8.0 softtop (zacht surfboard). Hierdoor loop je niet de kans om jezelf of surfers om je heen pijn te doen. 

Ook is het belangrijk om een juiste dikte en maat wetsuit te dragen. Het wetsuit beschermt je niet alleen voor het koude water maar ook beschermt het tegen schaafwonden wanneer je je omhoog duwt om je surfboard of in het water valt. 

Last but not least, met surfen heb je een ponchy nodig waardoor je je gemakkelijk op het strand kunt omkleden en de ponchy zorgt ervoor dat je warm blijft na een goede surfsessie. Een ponchy is essentieel als je wilt leren surfen. 


Related Posts