Surfen in Nederland

Surfen in Nederland: “Noordwijk aan Zee, het surfersparadijs”

Vandaag spreek ik met Joy. Joy werkt het hele zomerseizoen bij watersportcentrum BeachBreak in Noordwijk aan Zee. Een van de spots waar je goed kan surfen in Nederland. Joy is hier begeleider van strandevents en watersportactiviteiten en vertelt mij meer over de surfcultuur in Noordwijk aan Zee.

BeachBreak in Noordwijk aan Zee

Twee jaar geleden is Joy terecht gekomen bij BeachBreak. Via vrienden hoorde zij dat ze daar extra hulp konden gebruiken bij het assisteren van mensen leren surfen en daarnaast ook in het beach cafe. De hele dag buiten zijn, veel vrijheid hebben, sportief bezig zijn en mensen iets nieuws leren, dat leek Joy wel wat.

Daarnaast vertelt ze dat het bijzonder is om mensen over hun zee angst te helpen. En iets te leren wat ze van te voren spannend vinden of denken dat ze niet kunnen. Joy geniet van mensen enthousiasmeren om watersporten te ontdekken. Volgens Joy is Noordwijk aan Zee de plek om te surfen in Nederland. 

Eerste surfervaring in Portugal

Haar eigen eerste ervaring met watersport was ongeveer 10 jaar geleden. Ondanks ze is opgegroeid aan het strand vond ze het voor lange tijd niet interessant. Later werd er in haar omgeving veel gesurft, dit vond ze ook wel gaaf en ze wilde dit zelf wel eens proberen. In Portugal gooide een van haar vrienden haar de zee in met een shortboard. Dit bleek toch iets lastiger te zijn dat dat ze dacht en ze besloot om eerst veilig een les te nemen. Daarna is ze steeds vaker gaan surfen in Nederland en is haar passie voor surfen gegroeid. 

Surfles in Nederland: Noordwijk aan Zee

Als een beginner is surfen zonder ervaring best wel spannend. Daarom is het belangrijk om eerst een surfles te nemen om een goede start te maken met surfen. De laatste vijf jaar zijn surfen en kitesurfen steeds meer upcoming. Ondanks de zee in Nederland krachtig is, wordt het op steeds meer plekken toegankelijker om te surfen.

Surflessen bij BeachBreak

Bij BeachBreak in Noordwijk aan Zee kun je surflessen nemen. De surflessen worden gegeven door gecertificeerde surfinstructeurs. Vervolgens wordt een juiste wetsuit toegewezen, en krijg je uitleg waarvoor een wetsuit dient. Ook het juiste type surfboard is afhankelijk van je lengte en gewicht. Voor de eerste surfles worden foam surfboards gebruikt, dit is veiliger voor jezelf en voor mensen om je heen.

Hoe ziet je eerste surfles eruit?

De surfinstructeur schat in op welk niveau de leerling is. Daarna begint de instructeur met een uitleg over de surfen in Nederland; waar de gevaren zitten, muien, stromingen, zandbanken en hoe eb en vloed werkt. Iedere beginner begint met surfen in de whitewash. De plek waar de golven al gebroken zijn. Dit is niet de meest spannende plek om te surfen, maar wel de beste plek om het te leren. Op het strand krijg je eerst uitleg over de pop-up, het opstaan op je surfboard. Dit oefen je dit meermaals in het zand totdat je je comfortabel genoeg voelt om de zee in te gaan.

Prone surfen

Het eerste deel van de surfles leer je prone surfen. Je leert om de golven te timen en op welk moment je het beste in een golf kunt peddelen. Daarna ga je het water weer uit om samen je eerste golven te evalueren. De meeste leerlingen krijgen het voor elkaar om de eerste surfles op te staan en richting het strand te surfen.

Intermediate surfen, ook leuk?!

Ook als intermediate surfer is surfen in Noordwijk aan Zee met de juiste condities heel leuk. Wanneer de golven clean zijn en minimaal een hoogte hebben van 80 cm, worden in Noordwijk de surfplanken overal vandaan getoverd. In iedere groepsapp wordt er besproken welke tij en zandbanken het beste werken. Heel Noordwijk rukt uit en je ziet iedereen op de fiets met een surfboard onder de arm. Daarnaast heb je ook de echte daredevils of shortboard fanaten die ook de Noordzee in gaan wanneer het 30 knopen waait.

Surfcultuur

De surfcultuur in Noordwijk aan Zee is de laatste jaren alleen maar gegroeid, vooral ook veel onder de meiden. Er is een surfclub in Noordwijk waar je lid kan worden als surfer, kitesurfer of supper. Een community van mensen die dezelfde passie delen. Bij de surfclub is er veel gaande in de zomermaanden, er worden regelmatig events georganiseerd met leuke bandjes en foodtrucks.

Hotspots in Noordwijk aan Zee

Verder heeft Noordwijk aan Zee meer leuke spots te bieden. Een van Joy haar favoriete strandtenten is de Coole Costa, dichtbij BeachBreak. Dit is nog een authentiek en betaalbaar  strandtentje dat bestaat uit een houten hutje waar je onbezorgd en onbekeken een bakkie kunt drinken. Verder kun je ook heerlijk uit eten tijdens de zonsondergang bij fancy strandtenten zoals Witsand, Branding, TulumTulum.

Surf seizoen

Het surfseizoen in Noordwijk aan Zee is vanaf april t/m oktober voor beginnende surfers. Het water warmt gedurende deze tijd langzaam op en is aangenaam om te surfen. In het voorjaar en najaar heb je meer kans op grotere golven, dit is dus niet voor iedereen toegankelijk. Dit geldt voor de meeste spots om te surfen in Nederland.

Surfersparadijs in Nederland

Noordwijk aan Zee is voor Joy een surfersparadijs. Na je surfsessie een bakkie doen in een ponchy op het strand tijdens de zonsondergang en daarna op de hoek in een kroegje een biertje doen waar iedereen stocked vertelt over zijn surfervaring van die dag. Dat is precies hoe Joy haar ideale zomerdag in Noordwijk aan Zee beschrijft. 


Related Posts