Surfen in Ecuador

Surfen in Ecuador: voor de actieve- en culturele reiziger

Ecuador, het land dat vernoemd is naar de evenaar, die recht door dit land loopt. Een land dat onderdeel is van Zuid-Amerika, en grenst aan Colombia en Peru. In het westen ligt Ecuador aan de Stille Oceaan. Aan de westkust van Ecuador vind je talloze surfspots waar je door het jaar heen kunt surfen. Ecuador is een klein land maar bruist van diversiteit.

Ecuador, voor de actieve & culturele reiziger

De hoofdstad Quito ligt op zo’n 2850 meter boven zeeniveau en is omgeven door 14 deels actieve vulkanen. Daarnaast heb je het Andes gebergte, de Galapagoseilanden en het Amazonegebied. Kortom, dit unieke en niet al te grote land heeft veel te bieden aan zowel de actieve als de culturele reiziger. Ben je op zoek naar een land in Zuid-Amerika waar je in een korte tijd veel kan zien en daarnaast ook goed kan surfen, dan zit je in Ecuador goed.

Surfen in Montañita

Eén van de meest bekende surfspots onder de backpackers is Montañita. Montañita, is een surfdorp aan de westkust van Ecuador. De ene reiziger komt hier naar toe om van het bruisende nachtleven te genieten. De ander komt voor het surfen in Ecuador. Montañita, is een surfdorp dat voor ieder wat wils heeft. Het dorp is klein en overzichtelijk maar verandert ‘s avonds in een waar feest oord. Inmiddels kent Montañita aardig wat barretjes en clubs waar je tot in de vroege uurtjes kunt feesten. Ben je niet zo van het feesten? Dan kun je ook ietswat uit het centrum hostels vinden, waar een meer tranquilo vibe heerst. Alle plekken liggen op loopafstand van het centrum en dichtbij het uitgestrekte strand.

Hippie vibes

Overdag heerst er in het dorp meer een hippie sfeer. Je vindt op verschillende straathoeken van dit dorp kunstenaars die hun handgemaakte creaties uitgestald op een kleedje tentoonstellen. Ook vind je op straat foodtrucks waar je heerlijke empanadas kunt eten. En daarnaast leuke cafeetjes waar je kunt ontbijten of lunchen. Als je nu nog niet enthousiast bent over Montañita, dan vertellen we je graag meer over het surfen in Ecuador.

Beach- en point break

Aan het uitgestrekte strand van Montañita, vind je zowel een beach break als een right-hand point break. In beide spots kun je zowel als beginner als ervaren surfer veel plezier hebben. De beste periode om hier te surfen is tussen november en maart. Buiten deze periode kun je ook in Montañita surfen maar is het vaker bewolkt en kouder. Het water is over het algemeen gedurende het hele jaar door aangenaam en je hebt niet perse een wetsuit nodig om te surfen in Ecuador. Klinkt toch heerlijk… je gooit enkel zwemkleding in je Ponchy strandtas en met je surfboard onder je arm loop je zo het strand op.

Surf trip combineren met Spaanse les

Het leuke aan Montañita is dat je surfen kunt combineren met Spaans leren of bijvoorbeeld yoga beoefenen. De Montañita Spanish School gerund door een Nederlandse eigenaar is een van de betere Spaanse scholen in Ecuador. Hier kun je ook gemakkelijk een pakket kiezen waarin je Spaans leert en aanvullend een paar keer per week surflessen krijgt met je medestudenten. Daarnaast leer je hierdoor snel genoeg mensen kennen waarmee je het nachtleven in Montañita kunt ontdekken.

Surf & Yoga

Een andere optie is om surfen in Ecuador te combineren met yoga. Casa del Sol en Balsa Surf Camp zijn twee plekken die wat verder uit Montañita liggen en waar je kunt ontsnappen aan het feestgedruis. Deze omgeving is niet vergelijkbaar met het dorpje, het is een oase aan rust en er hangt een relaxte sfeer. Het voordeel van deze twee plekken is dat je binnen vijf stappen op het strand staat pal voor de point break. Na een yogales grijp je je surfboard en surf je binnen no-time de beste golven van je leven.

Surfspots in Ecuador

Montañita is niet de enige spot waar je kunt surfen in Ecuador. Aan de westkust vind je verschillende surfspots. Zo heb je op steenworp afstand van Montañita het dorpje Olon liggen. Vergeleken Montañita is dit dorpje een stuk kleiner en rustiger. Ook Olon heeft een goede beachbreak waar je kunt surfen.

In het Noorden van Ecuador ligt Mompiche, hier vind je de een van de beste golven in Ecuador. Je hebt hier een left-hand point break, die je op een goede dag helemaal uit kunt surfen, wel zo’n 100 meter. Canoa, een dorpje dat tussen Mompiche en Montañita ligt is na een heftige aardbeving weer redelijk opgebouwd. Hier kun je relaxt surfen en het dorpje zelf heeft een chille surf vibe. Last but not least; Ayampe, hier vind je een uitgestrekte beach break die met een krachtige noord swell zelfs barrels kan veroorzaken. Voor de vrouwen onder ons, in Ayampe vindt een aantal keer per jaar een geweldige surf retreat plaats van Salty Souls. Zeker het overwegen waard als je de juiste tijd in Ecuador bent.


Related Posts