Luxe handdoek

Veel mensen houden zich niet bezig met dit onderwerp, logisch ook. Het is niet een onderwerp waar je zomaar over praat als je op een feestje bent bijvoorbeeld. Toch willen we je na laten denken en hopen we dat je voortaan vaker milieubewuste keuzes zult maken. Want er is géén planet B. Ga daarom voor een duurzame katoenen handdoek. Lees snel verder!

Voordelen van een microvezel handdoek

Bij Ponchy zijn we géén fan van microvezel, maar we kunnen niet ontkennen dat ook microvezel zo zijn voordelen heeft. We gaan er een aantal hier op een rijtje zetten.

Microvezel is gemaakt van fijne draden, die werken als een haak waar vuildeeltjes aan vast blijven hangen. Dit zorgt er weer voor dat vuil goed in het stof blijft plakken en dus niet uitgesmeerd wordt. Hierdoor kan het doek meer vuil opnemen. En het is vaak goedkoper dan katoen. De materialen die in een microvezel handdoek verwerkt zijn polyester en polyamide. Het is algemeen bekend dat polyamide, olie en vet als een magneet aantrekt. Dit is een bijzondere eigenschap aangezien je het eigenlijk helemaal niet nodig hebt na het douchen.  Je komt dan niet vettig uit de douche gestapt.

Microvezel kreukt bijna niet waardoor het dus strijkvrij is. Vaak is het ook nog eens antiallergisch. Personen die normaal gesproken niet tegen bepaalde stoffen kunnen, kunnen met gemak een microvezel handdoek gebruiken.

Nadelen van een microvezel handdoek

Toch heeft het natuurlijk ook zeker grote nadelen. Ook dat willen we benoemen. Je leest het hieronder.

De bovengenoemde stoffen, polyester en polyamide, zijn synthetische stoffen waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn. Het is van erg dunne stof gemaakt, waardoor het totaal niet duurzaam is. Ook kunnen ze wat broeierig aanvoelen hierdoor, na een tijdje gaat het ook pillen. Wellicht wist je dit al, maar bij vorst kunnen synthetische stoffen statisch laden. Dat kan soms pijnlijk zijn. Ook heeft microvezel een minder lange levensduur in vergelijking tot katoen. Het kan zomaar zijn dat je om de haverklap nieuwe moet aanschaffen. Het heeft ook een veel minder hoge absorptiegraad, ook droogt het langzamer op.

Voordelen van een katoenen handdoek

Zoals je misschien onderhand wel doorhebt houden wij bij Ponchy ontzettend veel van katoen en raden we erg vaak aan om eerder voor een katoenen product te gaan. Hieronder lees je nog eens waarom!

Katoen is gemaakt van natuurlijke stoffen, dit materiaal groeit gewoon in onze natuur. Dus is het zeker niet schadelijk voor het milieu. Bovendien, is katoen zeer vocht absorberend, waardoor het veel vocht in een keer kan opnemen. Katoen kan 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen voordat het vochtig aanvoelt! En droogt het heel snel op. Bovendien is katoen een zeer sterk en stevig materiaal waardoor het niet snel zal slijten, het heeft een lange levensduur en is het duurzaam.

Katoen is een zeer soepel materiaal, het laat zich in diverse mogelijkheden afwerken. Dit vindt plaats in het productieproces. Zo kun je katoen krimpvrij, waterafstotend, vlek verwerend of kleurecht produceren. Ook laat het zich echt heel eenvoudig kleuren, wil je een blauwe handdoek? Dan wordt de ongeverfde katoen in een blauw verfbad ondergedompeld.

Wat katoen ook nog meer een fijn product maakt is dat het niet extreem veel voorzorg nodig heeft. Het laat zich makkelijk onderhouden, kan goed tegen een stootje.

Nadelen van een katoenen handdoek

Net zoals bij microvezel kun je er haast niet aan ontkomen dat na intensief gebruik van het product de stof kan pillen. Ook kan een katoenen handdoek sneller krimpen, je kunt het natuurlijk wel weer gladstrijken. Maar dat raden we af, strijken of té heet wassen/drogen kan ervoor zorgen dat de katoenvezels beschadigen.  Verder kan het wel eens voor komen dat de kleuren sneller dof en grauw worden als je het te vaak wast.

Er zijn veel minder nadelen dan bij microvezel zoals je leest, toch is ieders voorkeur anders en als jij liever een microvezel handdoek gebruikt is dat natuurlijk ook gewoon prima. Wel willen we nog extra benoemen dat een katoenen handdoek een duurzamere keus is dan microvezel.

Hopelijk weet je nu waar je op kunt letten bij je eerstvolgende aankoop! Wil jij nou ook mooie en stevige katoenen handdoeken kopen? Neem eens een kijkje op onze webshop!

Voor meer vragen kun je contact opnemen met hallo@ponchy.nl

Join the wave! 🌊


Related Posts

Leave a comment