Surfen in Portugal

Surfen in Portugal – ponchygebruiker vertelt…

Emigreren naar Portugal om een leven in de zon en aan zee te leiden. Jolien nam twee jaar geleden het moedige besluit om Nederland achter zich te laten en voor onbepaalde tijd in Portugal te gaan vertoeven. Een land waar ze haar liefde voor surfen kwijt kan en waar de klok een tikkeltje langzamer tikt. Daarnaast gaat Jolien niet surfen zonder haar ponchy mee te nemen, en is daarmee een ware ponchy-gebruiker. Jolien, vertel ons eens meer over surfen in Portugal.

Wie is Jolien?

Laten we beginnen met meer te weten komen over Jolien zelf. Ze is geboren en getogen in Nederland, maar woont nu inmiddels al bijna twee jaar in Portugal. Werken doet ze van achter haar laptop vanuit huis en daarom heeft ze gekozen om zo dicht mogelijk bij zee te gaan wonen. Hiermee kan ze gemakkelijk werken en surfen in Portugal combineren. Na een goede surfsessie geniet ze het liefst van een prachtige zonsondergang in haar ponchy die haar warm houdt. 

Vertel eens wat meer over je surf carrière? 

In 2016 besloot Jolien voor het eerst op avontuur te gaan, met als bestemming Bali. Daar heeft ze haar eerste surfles gehad. Een vriend heeft een surfschool op Bali dus het was vanzelfsprekend om het dan ook maar eens te proberen, aldus Jolien. Ze vond het gelijk zo leuk dat ze besloot om de rest van haar trip meer lessen te nemen. Daarna is ze het zelf blijven proberen en merkte ze al snel dat ze het steeds beter onder de knie kreeg. 

En nu terug naar Portugal… waarom surfen in Portugal?

Portugal is heel divers op het gebied van surfspots en er is voor ieder level wel een spot uit te kiezen, vertelt Jolien. Natuurlijk blijft surfen afhankelijk van condities, de swell, de wind en het seizoen. Over het algemeen zijn de golven in de zomer kleiner en zijn sommige beach breaks helemaal flat, terwijl de golven in de winter gigantisch kunnen zijn. Daarnaast heeft Portugal een warm klimaat en is het vooral in het zuiden ook ‘s winters nog goed te vertoeven. Kortom, waarom niet surfen in Portugal? 

Wat zijn nou echt te gekke surfspots in Portugal?

De meest bekende big wave spot Nazaré kan in de winter golven tot 20 meter hoog hebben. 20 meter!!! Jolien vertelt dat het heel gaaf en spannend is om de surfers daar in hun element te zien. Maar mij niet gezien in het water, voegt ze eraan toe. Om surfen te leren is Baleal in Peniche een fijne plek, hier zijn de golven over het algemeen wat zachter en niet zo gigantisch. Zelf is Jolien een groot fan van de stranden aan de ‘Costa Vicentina’, hier zijn de stranden nog niet overvol. In de juiste conditie vind je hier hele fijne golven. En tijdens het wachten op een set kun je genieten van spectaculaire uitzichten. Dit smaakt naar meer… onze ponchygebruikers die gaan surfen in Portugal kunnen wel iets met deze tips, Jolien. 

Vertel eens wat meer over je ervaring met onze ponchy’s?

Een tijdje geleden was ik met een Nederlands vriendinnetje aan het surfen in Portugal. Na een relaxte sessie in het water, pakte we onze laatste golf en lieten we onze meevoeren naar het strand. Eenmaal op het strand besloten we nog even te blijven chillen maar wel alvast onze wetsuits uit te hangen. Het is altijd een karwei om je uit het natte wetsuit te wurmen zonder dat jan en alleman je blote lichaam kan bewonderen, dus een ponchy is al sinds het begin van mijn surf carrière essentieel.

Ik was al een tijdje ontevreden over mijn ponchy aangezien de mouwen nogal wijd zijn en je zodoende nog steeds gemakkelijk naar binnen kon gluren. Ik keek naar de poncho van mijn vriendinnetje en zag dat de fit perfect was. Daarnaast was de stof heerlijk zacht en ook nog in een leuke kleur. Ik dacht, die wil ik ook. Dus ik vroeg mijn vriendinnetje waar ze haar poncho vandaan had. Ze vertelde dat ze een ponchy had, en dat deze ponchy’s handgemaakt worden in Nederland. Een mooie, duurzame en comfortabele poncho. Ik twijfelde niet langer en heb gelijk thuis een ponchy besteld. 

Nu neem ik altijd mijn poncho mee waar ik ook ga surfen in Portugal. Ik vind het heerlijk om na een sessie het water uit te komen en bij de auto comfortabel te kunnen omkleden terwijl de ponchy mij ook nog lekker warm houdt. 

Zijn er nog plekken in Portugal waar je graag zou willen surfen?

Zodra deze vraag gesteld wordt, roept Jolien gelijk; “in de Azoren!”. Het lijkt me geweldig om daar te surfen, zegt ze. Maar op het vasteland in Portugal zijn er ook nog veel plekken die ze nog niet goed kent. In het noorden van Portugal heeft ze bijvoorbeeld nog nooit gesurfd. Nog genoeg te ontdekken om te surfen in Portugal, dus.

Hoe ziet je surf toekomst eruit?

Jolien haar doel is om steeds een beetje beter te worden en de transitie naar haar nieuwe surfboard (die ze voor een prikkie van Matthew McGillivray heeft gekocht) te maken. Ze wil vooral veel plezier hebben en nog veel surf tripjes naar andere plekken in de wereld maken. Hoog op haar lijstje staan de Mentawais in Indonesië en Chicama in Peru. 

Nou Jolien, wij wensen jou heel veel plezier met het surfen in Portugal en alle andere mooie plekken op de wereld. En hopen dat je nog lang trouwe ponchygebruiker blijft.


Related Posts